7. – 8. 9. ZÁVOD V BĚHU – ZEMĚRÁJEM NABOSO Víkend ve znamení bosých nohou

05.09.2013 09:08
7. – 8. 9.
ZÁVOD V BĚHU – ZEMĚRÁJEM NABOSO
Víkend ve znamení bosých nohou
 
Vyzkoušejte svou zdatnost v 1. ročníku podzimního závodu v běhu Zeměrájem naboso. Připraveny budou různé délky závodních tratí, ze kterých si vyberou dospělí i děti. Start hlavního závodu je v 15 hodin. Startovné činí 10 Kč. Dále se můžete zúčastnit soutěže ve tvoření bosýma nohama, která bude zahrnovat několik zábavných dovednostních úkolů, a samozřejmě si můžete projít naši jedinečnou kilometr dlouhou stezku naboso u užít si všechny další atrakce Zeměráje. Pro děti navíc vystoupení kouzelníka Ondráše od 11, 14 a 16 hodin.
Zaregistrovat se do 1. ročníku podzimního závodu v běhu Zeměrájem naboso můžete prostřednictvím e-mailu naboso (at) zemeraj.cz, ve kterém uvedete vaše jméno, bydliště a věk, další možnost registrace bude na místě před závodem. Možnost vyzkoušet si běh naboso po připravených trasách i soutěž ve tvoření bosýma nohama budou mít všichni - tedy i neregistrovaní návštěvníci.
Chození i běhání bez bot po nerovném terénu je zdravé, uvolňující, nabíjí energií a radostí. Bosá chodidla se rázem stanou zdrojem mnoha poznatků. Začneme vnímat teplotu, vlhkost i proměny terénu, zcela samozřejmě se začneme vyhýbat hmyzu či hlemýžďům, stáváme se součástí přírody. Prostřednictvím nohou se tak dostaneme opět do přímého kontaktu se Zemí, vrátíme se ke kořenům lidské přirozenosti. Pokud si boty sundáme a chodidlo přestane být podepřené podrážkou, prsty se při chůzi přirozeně roztáhnou, váhu začneme přenášet více na špičku – hlavně na bříško pod palcem, a pata se naopak odlehčí. Díky tomu člověk automaticky zaujme vzpřímený postoj, kráčí či běží pružně a lehce, jít naboso shrbeně je téměř nemožné. Stačí jen sundat boty a dělat to, co naši předkové dělali odnepaměti. Chodit naboso!