AKCE: Po stezce rytíře Rubína a husitská bitva (23.8.2014)

30/07/2014 21:00
  Pojďme se bosí projít po středověké stezce a zakusme činnosti každodenního života našich předků (např. drcení obilí, psaní husím brkem, pletení na dutince, kostýmy a zbraně středověku, středověké hry a další překvapení.) a staňme se svědky husitské bitvy.

 
Název akce: Stezka rytíře Rubína
Datum: 2014-08-23
Místo konání: Výchozí stanoviště v Turistickém centru, Semtěš
Čas: 10.30 Po stezce rytíře Rubína,    od 14.00 Husitská bitva
   
Uvodní info o akci: Stezka vede cca 500 m po asfaltce a potom po polních a lesních cestách.
Organizátor doporučuje stezku jako tip pro bosou turistiku. 
Start: 

Vstupné:



Vstupné zahrnuje:


Zdarma:


Podrobné info o akci:








































Délka trasy:









Husitská bitva:
 
Výchozí stanoviště v Turistickém centru, Semtěš 40,


40,-Kč dospělí 
20,-Kč děti  
100,-Kč rodina 

V ceně je zahrnuto: pracovní list a mapku, včetně vstupu do interaktivní zóny, kde jsou k dispozici činnosti každodenního života našich předků (např. drcení obilí, psaní husím brkem, pletení na dutince, kostýmy a zbraně středověku, středověké hry a další překvapení.)  
Odnesete si ručně vyraženou minci Semtěše nebo ručně vyrobenou svíčku ze včelích plátů. Po návratu a odevzdání pracovního listu dostane každý odměnu.

Každý kdo stezku zvládne bosky dostane od nás dárek (unikátní otvírák ve tvaru chodidla a dva slevové kupóny ;-)



Cestou k první zastávce na Husinec si můžete vpravo prohlédnout bažantnici. 

Půjdete po žluté turistické značce směr Bumbálka. První zastávkou je Neolitické sídliště, najdete jej za lesíkem. 

Na panelu je kopie desky popisující sídliště, která byla zasazená v poli v r. 1972. Dále obrázek tzv. dlouhého domu, který stavěli lidé v době neolitické. A úkol do pracovního listu.

Vrátíte se cca 500 m zpět a od křižovatky, ze které jsme přišli ze vsi se dáme směrem k lesu. Než dojdeme do lesa čeká nás druhá zastávka s popisem místa a úkolem. Zde na Husinci uvidíte ovce, určitě psy a kočky, slepice. Otevírá se výhled na široké okolí – kostel ve Zbyslavi, Vrdy s cukrovarem a v dálce kostel sv. Petra a Pavla v Čáslavi.

Pokračujete po cestě směr Sovolusky, po pravé straně budou ovocné sady, po levé les. Na konci lesa zahneme po polní cestě doleva a po cca 80 m znovu doleva – tato cesta vede do osady Vápenka. Než dojdeme do osady, dozvíme se na dalším stanovišti jak to bylo se stoupenci husitů v tomto kraji. A úkol do pracovního listu. Nasbírat si můžete hřiby i babky. Rostou zde hojně borovice a listnaté duby a břízy. Když budete potichu, možná Vám přes cestu přeběhne srna.

A již jsme v osadě Vápenka. Zde se dozvíme zajímavosti ohledně těžby a pálení vápna, podle něhož se osada jmenuje. Obrázek polní pece a úkol. Roste zde jedlý kaštan.

Půjdeme rovně okolo transformátoru až přijdeme téměř k louce, před ní se dáme cestou doleva. Dojdeme k domu čp. 59, vpravo u borovic jsou dvě prohlubně - pozůstatky bývalých pecí.

Podél plotu domu č. 59 se dáme zpět do Semtěše. Poslední zastávkou je tzv. Hradiště. Ze stezky uvidíte terénní náznaky první dřevěné tvrze. Na panelu se dozvíte kdy a proč vznikla a prohlédnete si jak vypadala, změříte své znalosti příbytků.

Pokračujete cestou podél vyhořelých starých domů až na silnici. Tou sejdete cca 50 m a odbočíte doleva zpět k Turistickému centru pro odměnu.


Celá stezka měří cca 3 km. Je schůdná pro rodiny s dětmi i seniory. Bezbariérová, ale lesem, je až na Vápenku. Cesta zpět do vsi okolo Hradiště je pro pěší i pro kočárky, vozíky musí mít 2 asistenty.
Stezku můžete spojit s piknikem, nádobí i deku zapůjčíme. Potraviny připravíme po telefonické domluvě 2 dny před návštěvou. Cena od 60,-Kč za osobu.

V obci i okolí můžete hledat také geocashky.

V nabídce jsou komentované prohlídky bašty 30,-Kč/ osobu. A po domluvě návštěvu největšího evangelického kostela v ČR.

Informace k husické bitvě budou zveřejněny už brzy. 

Pořadatelé: 

FOTKY

Vložte svůj návrh na bosou akci

ZDE

  • Máte tip na bosý výlet ve vašem okolí? 
  • Nabízíte rekreační služby spojené s chůzí naboso?
  • Připravujete v rámci cestovního ruchu bosonohé aktivity? 

Kontaktujte nás

 

Bosá turistika o.s.

Plzeňská 177/59
Beroun-Město
IČO: 01776282
Číslo účtu: 2200453812/2010
Tel.: +420 607 511 946