Akce: Piknik v Botanické bez Bot

22/05/2014 18:22

Klub českých turistů (KČT)  Vás zve na akci Piknik v Botanické bez bot. Klub českých turistů (KČT) poskytl k akci následující propozici:  

 

Odložte v Botanické zahradě své nepřirozené a zdravotně závadné boty a s nimi i stud. Vyzkoušejte novou formu zdravé, pohodové a zajímavé turistiky – turistiku naboso a využijte k ní své nohy, 6 milionů let vyvíjené mistrovské dílo evoluce. Odnesete si mnoho poznatků a zážitků … a boty v ruce. 
 
Kdy a kde: neděle 22/6/2014, 11 – 18 h, Botanická zahrada hl. m. Prahy, Nádvorní 134, Praha 7 – Troja. Vchody z ulic Trojská, Nádvorní a K Pazderkám. V těsné 
blízkosti zahrady je Trojský zámek, ZOO Praha, tropický skleník Fata Morgana, dále přímo v zahradě jsou vinice, atrakce pro děti, občerstvení a výhled na Prahu. 
 
Infocentrum o turistice naboso a start/cíl trasy, hry: louka s bufetem nad vinicí, označená jako „Ornamentální zahrada“, poblíž pokladny „Jih“, GPS N 50°07´07,3´´, 
E 014°24´51,6´´. Zde možnost nahlédnout do letáku o chůzi naboso (a objednat si jej zdarma do mailu), nahlédnout do metodiky turistiky naboso (a objednat si ji zdarma do mailu event. ji má k dispozici sekce pěší turistiky KČT), nahlédnout do elektronické knihy „Ne-li bosky, z nohou trosky“ (a zakoupit ji na CD či objednat si ji na www.palmknihy.cz), event. získat informace o dalším subjektu, sdružení Bosá turistika. 
 
Kromě bosé trasy s výkladem zkušeného instruktora se můžete těšit též na bosé hry (včetně dráhy poslepu), vhodné nejen pro děti. S sebou doporučujeme vzít si repelent a vlhčené ubrousky, dále tašku na boty, které si můžete nést s sebou. 
 
Bosá trasa: 3 km okruh po Botanické zahradě. Kromě krás zahrady (znovu)poznají Vaše chodidla chůzi po nejrůznějších vytipovaných materiálech. Navštívíme též Bota-nickou zahrádku, kde rostou boty. Odhadovaný čas ca 60 – 90 minut. 
 
Start hromadného pochodu po ohlášení z pódia: 
ve 14,05 h (běžné tempo ca 3 km/h), v 15,15 h (pomalejší tempo ca 2,5 km/h) 
a v 16,30 h (nejpomalejší tempo, ca 2 km/h). 
 
Bezpečnost pro tuto akci: Kráčejte zvolna, opatrně, dávejte pozor, kam šlapete. V parku je běžné přírodní prostředí s běžnými riziky jako např. hmyz, větvičky apod. 
Zvažte, zda nemáte Vy či Vaše dítě zdravotní kontraindikaci k chůzi naboso. Před případným opětovným obutím do bot si nohy umyjte, v zahradě je mnoho míst s tekoucí vodou. Objevíte-li ostré předměty, např. střepy, vyhoďte je do koše nebo nám to ohlaste. Za mokra dávejte pozor na uklouznutí, za horka dávejte pozor na rozpálený povrch cesty. Akci absolvujete na vlastní nebezpečí. Instruktor má s sebou lékárničku. 
 
Info KČT: PR KČT Praha, 736754030, info@kct.cz, 2. ročník akce „Piknik v Botanické“, https://www.kct.cz/cms/turisticka-akce?xid=8081 
Bosý instruktor na místě: p. Slouka, 603 269 052, igor.slouka@seznam.cz 
 
S laskavou podporou KČT bosý program zpracoval a vede Mgr. Igor Slouka, pedagog, metodik a aktivní bosý turista, www.TuristikaNaboso.cz